Perbezaan Garam Buluh HK3 Dengan Garam Lain

garam buluh malayska

Kami telapun mengetahui pelbagai jenis garam dengan kebaikan dan keistimewaan mereka, sekarang, marilah kami berbincang kelebihan garam buluh daripada garam-garam lain.

1.       Secara umum, garam boleh mencegah pertumbuhan kulat dan bakteria. Hakikatnya, menurut kajian klinikal, garam buluh boleh mencegah jangkitan Salmonella. Keistimewaan ini sebenarnya adalah sumbangan daripada batang buluh sebab buluh bersifat khas untuk mencegah kulat, bakteria, dan pertumbuhan virus.

2.       Berbanding dengan garam-garam lain yang bersifat asid, garam buluh sebaliknya beralkali tinggi (pH10.44) sebab kandungan sulfurnya adalah amat tinggi. Oleh itu, garam buluh boleh meneutralkan asid dalam makanan. Selain itu, kandungan besi yang terdapat dalam garam buluh juga tidak dioksidakan ataupun menjadi karat sebab garam buluh beralkali tinggi. Proses pengoksidaan dalam badan mempercepat proses penuaan. Namun, garam buluh sebaliknya mempunyai kuasa anti-oksidan yang tinggi untuk awet muda. Ia mengurangkan keradangan. Dalam bahasa lain, ia merupakan agen anti-penuaan.

3.       Kebanyakan garam diperbuat menggunakan air caj positif. Oleh kerana garam buluh diperbuat menggunakan api, ianya bercaj negatif. Sama seperti garam bukit, ion negatif garam buluh boleh membanteras allergen dalam persekitaran kita.

4.       Garam buluh tidak menyebabkan tekanan darah tinggi seperti garam lain (Kim, Yong-sakit, et. Al., 2013). Walaupun sebab-sebabnya belum diketahui, saintis percaya ini adalah sebab garam buluh berupaya membantu mengimbangi gula dalam darah dan boleh menurunkan paras lemak dalam badan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *