Jus Untuk Diabetes👍👍👍👍👍

jus dia

1) Jus Lemon + Garam Buluh HKIII

Mengejus 1/2  buah lemon kuning lalu masukkan jus dalam cawan kaca atau seramik (bukan cawan plastik). Tuangkan air sebanyak 500ml lalu campur dengan 5 gram garam buluh hk3. Minum setiap pagi sebelum sarapan. Jarakkan satu jam dengan ubat hospital jika anda sedang mengambilnya.

Jus lemon mengandungi vitamin C dan garam buluh hk3 mengandungi zat-zat galian yang diperlukan untuk mencegah kencing manis. Selain itu, jus lemon juga membantu memperbaiki kulit, mencegah ulser murut, mencegah kanser, menurunkan berat badan dan membanteras radikal bebas.

Segala penyakit berpunca dari asid berlebihan dalam darah. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi kesimpulan bahawa pH badan manusia yang sihat adalah 7.3-7.4 (beralkali lemah). Namun, gaya pemakanan zaman moden yang mementingkan kelazatan telah merosakkan keseimbangan pemakanan. Di mana lebih 80% makanan seharian kita bersifat asid. Contohnya, nasi putih, bee hun, kuih teow, kuih, krimer, gula putih, telur kuning, ayam, daging, lembu, kambing, makanan tin-tin, makanan jeruk dan sebagainya. Sebaliknya, makanan alkali seperti buah-buahan dan sayur-sayuran semulajadi jarang diambil oleh manusia zaman moden.

Jadi, untuk mengekalkan pH badan yang sihat, kita memerlukan makanan yang beralkali tinggi untuk meneutralizekan asid berlebihan dari makanan seharian. Walaupun lemon rasa masam, sebenarnya, khasiat lemon ditukar kepada khasiat beralkali tinggi selepas diserap. Dengan kealkalian garam buluh (pH10.44, paling tinggi selepas air zam-zam) dan lemon, jus ini amat berkesan untuk meneutralizekan asid berlebihan dalam tubuh badan.

Inline image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *