Sakit itu anugerah Allah s.w.t pada HambaNya

ZIKR

Assalamualaikum…

Saat-saat akhir ramadan Al-Mubarak ini marilah kita bermohon pada Allah s.w.t semoga ia memberi limpahan rahmatnya kepada kita dan menyembuhkan segala penyakit yg kita hadapi.

بسم الله الرحمن الرحيم

Ya Allah Ya Rasulullah hambamu yang lemah ini bermohon pada mu Ya Allah ampunilah dosa-dosa ku yang ku buat dengan sengaja atau pun tidak sengaja Ya Allah.Sesungguhnya mu Ya Allah maha pengampun dan maha mengasihani pada hambamu Ya Allah.Ya Allah sesungguhnya hambamu ini telah menzalimi diri kami sendiri.Ya Allah sembuhkan lah penyakit kami sebagaimana mu telah menyembuhkan penyakit para-para nabi dan rasul serta para-para kekasih mu Ya Allah.hamba mu ini merayu pada Mu Ya Allah.Sesungguhnya mu maha Penyembuh dan maha menyembuhkan dan hambamu yakin sebenar-benarnya yakin kepada Mu Ya Allah sesungguhnya Mu pasti menyembuhkan.Ya Allah terimalah doa hamba Mu ini Ya Allah Ya Rahman ya rahim,Laillahaillallah Muhamadurasulullah.Aamiin Ya Rabbil Alamin.

Allah memberi kita sakit, sesuai dengan daya tahan hambaNya, dan banyak hikmahnya, bukti:

1) Sakit itu Zikrullah. Buktinya: Mereka yang diuji dengan sakit, lebih sering menyebut nama Allah berbanding di waktu sihatnya.

2) Sakit itu Istighfar. Buktinya: Kita akan mudah teringat akan dosa ketika sakit sehingga lisan mudah untuk memohon ampun.

3) Sakit itu juga Muhasabah. Orang yang sakit akan lebih banyak waktu merenung diri dalam sepi, menghitung-hitung bekal untuk kembali.

4) Sakit itu Jihad. Orang yang sakit tidak boleh menyerah kalah, diwajibkan untuk berikhtiar demi kesembuhan.

5) Sakit itu Ilmu. Sakit akan membuat kita memeriksa dan mencari ilmu untuk tidak mudah sakit.

6) Sakit itu juga Nasihat. Yang sakit selalu suka menasihati yang sihat agar jaga diri. Yang sihat menasihati yang sakit agar bersabar.

7) Sakit itu Silaturrahim. Keluarga yang jarang datang jengok akan datang menziarahi, penuh senyum dan rindu mesra dan dapat buah tangan lagi.

8) Sakit itu pengugur dosa. Anggota badan yg sakit akan mendapat penyucian.

9) Sakit itu Mustajab Doa. Imam As-Suyuthi keliling kota mencari orang yang sakit agar mendoakannya dan kita juga selalu begitu.

10) Sakit itu menyusahkan Syaitan. Diajak maksiat tak mahu dan tak mampu, malah disesalinya.

11) Sakit itu sedikit tertawa dan banyak menangis. Satu sikap keinsafan yang di sukai Rasulullah saw dan makhluk di langit.

12) Sakit meningkatkan kualiti ibadah. Rukuk sujud kita lebih khusyuk, Tasbih Istighfar lebih semangat. Tahyat juga jadi lebih lama.

13) Sakit itu memperbaiki akhlak. Kesombongan terkikis, Sifat tamak dipaksa tunduk, Peribadi akan jadi santun, lembut dan tawadhu.

14) Sakit mengingatkan kita akan Mati,

Membuatkan kita sentiasa beringat untuk menghadapinya.

Master Kamil khan

IMG_9085

Rawatan Alternative islam

21 Ramadhan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *